Eindeloze bergen in de Wildkogel Arena

Het Nationaal Park Hohe Tauern is een van de mooiste hooggebergtelandschappen ter wereld. De Wildkogel-Arena ligt tussen de hoogste drieduizenders van het Nationaal Park Hohe Tauern en de glooiende Kitzbüheler Alpen. De Nationalpark SommerCard opent de deur naar bergavonturen op de Wildkogel.

De Wildkogel‑bergliften maken deel uit van de “Beste Oostenrijkse zomerkabelbanen”. De gondels brengen je vanuit Neukirchen am Großvenediger en Bramburg am Wildkogel naar de mooiste panoramaberg van Oberpinzgau. De Wildkogelbahn in Neukirchen is zelfs tot 26.10.2024 operationeel, zodat je tot ver in de herfst wandelingen kunt maken bij aangename temperaturen, zacht licht en een heldere lucht voor mooie vergezichten. Dankzij de Nationalpark SommerCard betaal je voor een dal- en bergrit geen cent extra.

Langeafstandswandeling op de Hohe Tauern Panorama Trail

Ook langeafstandswandelaars laten zich door de Wildkogel-bergliften naar het vertrekpunt van hun wandeling brengen. Etappes 4 en 5 van de Hohe Tauern Panorama Trail eindigen en beginnen aan het bergstation van de Wildkogel- of Smaragdbahn. Beide etappes zijn wandelingen van 5 tot 5,5 uur en zijn geschikt voor geoefende wandelaars. Hier geniet je van het mooiste uitzicht op de “brede kant” van het nationale park met de Klein- en Großvenediger en hun machtige gletsjervelden, en het mooie Habachtal, de enige plek in Europa waar smaragden worden gevonden.

Wil je meer? De Hohe Tauern Panorama Trail biedt 17 etappes over een totale afstand van 275 kilometer. De Trail Angels organiseren tochten inclusief overnachtingen in zowel berg- als dalaccommodaties. Ze zorgen voor bagagetransport en komen je ophalen bij noodgevallen. Voor beginners of wie het rustiger aan wil doen, is de Sonnenweg, lager gelegen op de Wildkogel, een aanbevolen variant voor de Hohe Tauern Panorama Trail. De vijf etappes van de Sonnenweg, waarvan drie in Neukirchen en Bramberg, lopen tussen 1.000 en 1.500 meter hoogte over idyllische bos- en weidepaden en zijn zelfs bij onzeker weer aan te bevelen.

Drieduizenderavontuur in de Hohe Tauern

Begeleid door gediplomeerde rangers en berggidsen van het nationale park kun je ook tochten maken vanuit de aan de zuidzijde gelegen dalen van het nationale park naar de drieduizenders van de Venediger- en Glocknergroep.

De uitdagende 1,5-daagse tocht met een berggids naar de Großvenediger (3.657 m), de hoogste drieduizender van Salzburg, is bijzonder populair. Vanuit het Obersulzbachtal volg je de route die de eerste beklimmers namen om te overnachten in de Kürsingerhütte. Na die inspanning heb je het uitgebreide 3-gangendiner met uitzicht over de drieduizenders van de Hohe Tauern beslist verdiend. Vroeg in de ochtend, na een lekker ontbijt, ga je met een berggids in het schijnsel van de hoofdlampen op weg naar de gletsjer. Via de Venedigerscharte en een geëxponeerde, besneeuwde bergkam bereik je na ongeveer vier uur het indrukwekkende kruis op de bergtop.

Natuurreservaten van wereldklasse

Onder de Großvenediger liggen de beide Sulzbachtäler. Deze valleien zijn eigenlijk een nationaal park op zich, dat alle klimaatzones van Midden-Europa tot het Noordpoolgebied omvat. De twee dalen verlopen parallel en zijn een internationaal erkend en beschermd wildernisgebied, een erkenning door de internationale natuurorganisatie IUCN op basis van strenge wereldwijde criteria. De Untersulzbach-waterval, een natuurmonument met een 80 meter diepe kloof, is betoverend mooi en gemakkelijk te bereiken. Als je verder het pad volgt de vallei in, kom je bij het geo-leerpad “Blick ins Tauernfenster” en het mijnmuseum Schaubergwerk Hochfeld. In de tunnels waar ooit koper werd gedolven, krijgen de bezoekers nu inzicht in de geologie van de Alpen. De elektrische trein eLINER rijdt meerdere keren per week naar de ingang van het mijnmuseum.

De Venedigerweg in het Obersulzbachtal met zijn spectaculaire, 60 meter lange hangbrug, kinderalmen en stempelstations, is ideaal voor gezinnen. Het gletsjerleerpad in het Obersulzbachtal leidt langs imposante gletsjermorenen en een intens gekleurd gletsjermeer. Voor fitte wandelaars die op zoek zijn naar rust, is de route Seebachsee een absolute aanrader.

Steenrijk in het Habachtal

Het naburige, ongerepte Habachtal in Bramberg is de enige plek in Europa waar smaragden worden gevonden. Het is wereldberoemd vanwege zijn rijkdom aan mineralen. Modderstromen en bergverschuivingen hebben smaragdhoudend gesteente en smaragden naar het dalgebied gevoerd. Wil je meer weten over de geschiedenis van de smaragdwinning en onderweg “steenrijk” worden? Wandel dan over het smaragdpad naar het Habachtal. Van mei tot oktober vinden meerdere keren per week begeleide mineralenexcursies plaats waarbij wordt gezocht naar smaragden.

Op stap met de Nationalpark SommerCard

Met ongeveer 60 inbegrepen aanbiedingen is de Nationalpark SommerCard een mooie bijkomstigheid. De kaart is bij meer dan 180 partnerbedrijven in Neukirchen en Bramberg inbegrepen bij de overnachtingsprijs. De kaart geeft recht op een dagelijkse rit met de liften en het gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast geeft hij gratis toegang tot de Krimml-watervallen en de Krimmler waterwereld, de tolwegen Großglockner Hochalpenstraße en Gerlos Alpenstraße, en musea.

Duurzame natuurbeleving

De Wildkogel-Arena zet zich al jaren in om duurzaam en eerlijk om te gaan met energie, mobiliteit en natuurlijke hulpbronnen. De Wildkogel-bergliften maken uitsluitend gebruik van elektriciteit afkomstig uit 100 procent hernieuwbare energiebronnen. Een kwart daarvan wordt opgewekt door zonnenenergie op 2.100 meter hoogte op de Wildkogel en een bij het dalstation van de Smaragdbahn. Met de milieuvriendelijke eLINER stelt de Wildkogel-Arena een voorbeeld op het gebied van milieuvriendelijke mobiliteit. www.wildkogel-arena.at/nl

WildkogelAktiv-arrangement (01.05–31.10.2024)

3 of 7 overnachtingen, Nationalpark SommerCard, 3 begeleide wandelingen (ma – vr), 1 wandel- en fietskaart, wandelstempelboekje voor kinderen – prijs p.p.: vanaf 165 euro voor 3 nachten, vanaf 385 euro voor 7 nachten