Natuurlijke Pre Workout: top 6 pre workouts op natuurlijke basis

Een natuurlijke pre workout. We kennen allemaal wel de zakjes, poeders en repen die je prestaties moeten verbeteren. Tot voor kort moest ik daar niks van weten, maar toen ik een jaar geleden op de loopband stond voor wat metingen bleek ik ze toch wel nodig te hebben. Al bij de eerste bloedmeting bleek dat ik te weinig suikers in mijn bloed had. Als oplossing kreeg ik een zakje poeder wat ik voortaan voor het hardlopen in water op moest lossen. Maar goed, die synthetische ingrediënten in plastic zakjes, zijn niet zo mijn ding. Liever heb ik iets natuurlijks. Gelukkig zijn er meer dan genoeg natuurlijke pre workouts te bedenken. En de meeste effectieve, die deel ik in dit artikel.

Natuurlijk pre workout voor het sporten
Natuurlijk pre workout voor het sporten

Top 6 natuurlijke pre workout varianten

  1. Banaan
  2. Havermout
  3. Gedroogd fruit en noten
  4. Dadels
  5. Groene Smoothie
  6. Chocolade
Banaan als pre workout

Bananen zijn een geweldige pre-workout snack. Ze zijn rijk aan koolhydraten waardoor ze snel energie geven. Voor het maximale effect kan je het beste een half uur tot een uur voor het sporten een bananen (of twee) eten. Op die manier kunnen de anti oxidanten in de banaan spierpijn helpen voorkomen. Wij nemen bananen niet alleen voor het sporten, maar ook als tussendoortjes tijdens het wandelen, fietsen of andere actieve outdoor dagen.

Havermout voor duursporten

Voor lange wandelingen, grote trailrun afstanden of lange dagen op de piste begin ik de dag met havermout. Havermout is een complexe koolhydraat die langzaam wordt verteerd, waardoor deze een gestage energie afgifte heeft. Ideaal dus voor dage waarop je langdurige energie nodig hebt.  Voor de smaak mix ik het met noten, zaden en eventueel wat fruit.

Gedroogd fruit en noten voor onderweg

Wanneer ik veel onderweg ben zijn gedroogd fruit (voornamelijk abrikozen maar ook appels, dadels en pruimen) en noten mijn go – to als duurzame pre-workout. Ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en geven een veel energie. Een zakje noten is ook makkelijk meenemen en snel weg te werken. Voor extra energiekick breek ik er wat bittere chocolade doorheen.

Dadels voor een last minute energie kick

Dadels heb ik altijd in huis. Wanneer ik een spontane energie behoefte voel of wanneer ik midden op de dag wil sporten en een daardoor een lunch moet overslaan, dan doen de dadels hun werk. Rijk aan suikers en vezels leveren ze snelle energie.

Groene Smoothie

Spinazie als basis van wege de betaine. Dit voorkomt spierpijn en bevorderd kracht. Door een half uur voor het sporten een groene smoothie te nemen voel je je energieker en krachtiger. Ik mix de spinazie met verse sinaasappelsap, maar soms ook met komkommer of blauwe bessen en banaan. Een half uur pauze is dan wel op z’n plaats anders voelt het echt niet lekker in mijn maag tijdens het sporten.

Pure chocolade / cacao

Bij duursporten kan ik op bepaalde dagen niet starten zonder chocolade. In de meest pure vorm levert het energie en anti oxidanten. Dit betekent minder spierpijn, kleinere kans op ontstekingen en net iets meer moed en kracht om te vertrekken.

Hoe gebruik je natuurlijke Pre Workout varianten?

Om optimaal te profiteren van de voordelen van natuurlijke pre-workout voeding, is het belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het gebruik van natuurlijke pre-workout voeding.

Experimenteer

Ieder lichaam reageert anders op verschillende voedingsmiddelen. Experimenteer met verschillende natuurlijke pre-workout varianten en observeer hoe je lichaam erop reageert. Ontdek welke varianten het beste werken voor jou. In mijn geval heb ik in overleg met een sportarts gezocht naar de beste voedingsmiddelen voor mij. Hier mag je uiteraard je voordeel mee doen, maar pas het uiteindelijk aan naar jouw lichamelijke behoeften!

Doel van je training

Houdt je trainingsdoel in zicht: wil je afvallen door wandelen, opdrukken om sterker te worden of hardlopen om je conditie te verbeteren? Iedere type training vraagt om een andere natuurlijke pre-workout. Kijk daarom goed naar jouw behoefte en pas je voeding daarop aan.

Timing

Het tijdstip van inname is belangrijk. Sommige natuurlijke pre-workout voeding heeft tijd nodig om te worden opgenomen door je lichaam. Neem ze ongeveer 30-60 minuten voor je training in, zodat je de voordelen tijdens je workout kunt ervaren.

Dosering

Hoewel natuurlijke pre-workout voeding over het algemeen veiliger zijn dan commerciële supplementen, is het nog steeds belangrijk om de juiste dosering te volgen. Te veel van sommige ingrediënten kan bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg een sportarts of deskundige als je twijfelt over de juiste dosering voor jou.

Hydratatie

Ongeacht welke pre-workout variant je kiest, is hydratatie essentieel. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt voor, tijdens en na je training om uitdroging te voorkomen. Alleen met voldoende water kan de voeding optimaal getransporteerd en opgenomen worden door je lichaam.

Slaap en herstel

Natuurlijke pre-workout voeding is geen vervanging voor een gezonde levensstijl. Slaap en herstel zijn minstens zo belangrijk voor een goede energie voorziening. Neem tussen het trainen door voldoende rust en hersteltijd en train regelmatig zonder over te belasten.