Wanneer je regelmatig gaat wandelen is een goede regenjas eigenlijk onmisbaar. Niet alleen in Nederland, waar het weer nog redelijk voorspelbaar is, maar vooral in de bergen. In de bergen kan het weer ieder moment omslaan. Maar wat is nou een goede regenjas? En wat is het verschil tussen die goedkope plastic jas van de HEMA en die veel duurdere hardshell jas van Patagonia? En is duurder dan ook echt beter?
In dit artikel beantwoorden we al die vragen en vertellen we je waar je op met letten wanneer je regenjas voor wandelen gaat kopen.
1. Waterafstotend vermogen
Dit is een beetje een no-brainer, maar ik gooi hem er toch maar meteen in. Het belangrijkste element van een regenjas is natuurlijk dat hij water afstoot. Om water af te kunnen stoten is een regenjas voorzien van een membraan en een DWR coating. Hoe waterafstotend een regenjas precies is, wordt aangeduid in waterkolom. Vanaf 10.000 mm waterkolom is een regenjas bestand tegen een fikse regenbui.
2. Ademend vermogen
Het ademend vermogen is het tweede punt van aandacht. De gemiddelde poncho (of vuilniszak) heeft houdt best wat water buiten. Maar wanneer je jezelf ooit in dit soort goedkoop plastic gehuld hebt, dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat het al snel klam wordt. En dat komt door het gebrek aan ademend vermogen. Een goede regenjas heeft een membraan wat vocht (zweet) afvoert, maar water (regen) afstoot. Wanneer je actief beweegt, zoals bij een wandeling, dan is het ademend vermogen een belangrijk aspect. Regenjassen van bekende merken (goedkope merken zoals Decathlon, maar ook dure merken zoals Patagonia) hebben een ademend vermogen. Bij goedkope regenjassen van Zeeman of HEMA is dit niet het geval.
3. Pasvorm en bewegingsvrijheid
Een goede regenjas moet goed zitten en je moet er lekker in kunnen bewegen. Houdt ook rekening met meerdere lagen kleding die je eronder wil dragen.
4. Ventilatie
Een goede regenjas heeft ritsen onder de armen (bij de oksels). Deze kan je open zetten wanneer het warm wordt waardoor je snel warmte kwijt kan. Iets wat bij intensievere wandelingen met rugzak of in de bergen echt een must is.
5. Gebruik van giftige stoffen
Helaas worden er nog altijd regenjassen gemaakt met giftige stoffen, met name PFC. PFC’s lekken vanuit de regenkleding in de natuur, maar ook in je lichaam. Dit vindt je met name terug in het goedkopere segment. Bekende merken als Helly Hansen, Fjallraven en Patagonia zijn ondertussen gestopt met het gebruik van deze giftige middelen.
6. Budget
In de basis geldt voor regenjassen dat je de meest goedkope exemplaren beter links kan laten liggen. Decathlon heeft een regenjas voor 35 euro en daar begint het eigenlijk als je iets goeds wil kopen. Vanaf 35 euro loopt het op tot 600 euro, maar wanneer je iets zoekt voor wandelingen in Nederland, kan je bij het duurste segment wegblijven. Deze hardshells zijn gemaakt voor intensieve tochten in hooggebergte. Koop dus een jas die jij lekker vindt zitten, die waterdicht en ademend is, voorzien is van ventilatie en idealiter vrij van PFC.