Wandelen in Boheems Zwitserland, Tsjechië

In het noordoosten van Tsjechië, in het betoverende Nationaal Park Boheems Zwitserland, is een historische wandelroute nieuw leven ingeblazen. Het wandelpad Hřebenovka, een schilderachtige route van 101 kilometer, is op 25 april officieel heropend voor het publiek. Deze bijzondere route neemt wandelaars mee op een betoverende reis door het Tsjechische landschap, met onderweg zowel bekende als minder bekende trekpleisters.

Wandelend door de Natuur

De Hřebenovka route, toegankelijk vanaf 25 april, is een prachtige gelegenheid om het Nationaal Park Boheems Zwitserland in al zijn glorie te ervaren. Hikers kunnen genieten van panoramische uitzichten op de Elbe-kloof, de beroemde Pravčická-poort, en het indrukwekkende rotskasteel Šaunštejn. De route doorkruist niet alleen de meest pittoreske plekjes van Boheems Zwitserland, maar ook de minder bekende mooie plekjes van het Lausitzergebergte. Het pad is rijkelijk voorzien van accommodaties en faciliteiten zoals hotels en restaurants, wat de infrastructuur langs de route uitzonderlijk maakt.

Foto: Eliska Hudcova

Een historische wandelroute hersteld

Hřebenovka werd in het eerste deel van de 20e eeuw aangelegd en liep oorspronkelijk van Aš in het Ertsgebergte naar Praděd in Moravië. De Club van Tsjechische Toeristen heeft samen met regionale partners deze historische route hersteld, met de bedoeling nieuw leven in het gebied te blazen. Dit is vooral belangrijk na de verwoestende bosbrand die vorig jaar op 24 juli uitbrak in het Nationaal Park Boheems Zwitserland, waardoor bepaalde toeristische plekken, zoals de Edmund kloof en het wandelpad van de rotsbrug naar Mezní Louka, nog steeds onbereikbaar zijn.

De nieuwe wandelroute: Hřebenovka České Švýcarsko

De nieuwe route start in het grensdorp Petrovice en gaat door het Elbezandsteengebergte naar de hoogste tafelberg van het land, Děčínský Sněžník. Vanaf daar gaat het pad naar de gezellige stad Děčín, gelegen aan de rivier Elbe. De route volgt vervolgens de Elbe naar Hřensko, de toegangspoort tot de Kamenice kloof en de Pravčická-poort. Vanuit Mezná kunnen wandelaars genieten van een aantal prachtige uitkijkpunten, zoals bij het charmante Šaunštejn-rotskasteel en Mariina skála, en de route vervolgt door de pittoreske vallei van Kyjov naar de stad Krasná Lípa. De route eindigt in het Lausitzergebergte, waar de 774 meter hoge Jedlová berg wordt bedwongen en het eindpunt Stožecké sedlo wordt bereikt. Deze meanderende route biedt wandelaars een veelzijdige mix van natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en gezellige stadslandschappen.

Praktische Informatie

Hoewel de volledige Hřebenovka route een uitdagende 100 kilometer lang is, kan je ervoor kiezen om de volledige afstand in etappes te wandelen of gewoon een gedeelte van de route te volgen. Er zijn veel accommodaties en voorzieningen langs de route, en hoewel de route hoofdzakelijk is ontworpen voor wandelaars, zijn er ook gedeelten toegankelijk voor fietsers. Bovendien kan een deel van de route in de winter gebruikt worden voor langlaufen.

Vanaf 29 april wordt het openbaar vervoer aangepast om wandelaars gemakkelijker toegang te geven tot verschillende startpunten langs de route, zoals Jiřetín pod Jedlovou, Krásná Lípa, Kyjov, Jetřichovice, Mezní Louka, Janov, Hřensko, Děčín, Sněžník en Tisá.

Met de heropening van de Hřebenovka route belooft het Nationaal Park Boheems Zwitserland een must-visit bestemming te zijn voor natuurliefhebbers, wandelaars en avonturiers. De verscheidenheid aan landschappen, de rijke geschiedenis en de uitstekende faciliteiten maken dit tot een unieke wandelervaring.

Fotocredits hoofdfoto:Foto: A Kubicek