Wandelen in Sauerland – Rothaarsteig wandelroute

De Rothaarsteig wandelroute behoort tot de mooiste wandelingen van het Sauerland in Duitsland. De totale wandelroute bedraagt 154 kilometer en is verdeelt over 8 etappes. Deze etappes zijn het hele jaar door te bewandelen. Maar het mooiste zijn ze in de lente, zomer en herfst.

Fotocredits: (c) Rothaarsteigverein e.V._Klaus-Peter Kappest

Overzicht van de Rothaarsteig wandelroute

  • Lenge van deze wandelroute: 154 km, verdeelt over 8 etappes
  • Hoogteverschil: van 535 hoogtemeter – tot 833 hoogtemeter.
  • Startpunt: Brilon (Sauerland, Duitsland)
  • Eindpunt: Dillenburg (Westerwald, Duitsland)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, in totaal ruim 1400 hoogtemeters.

Al 20 jaar Rothaarsteig

De Rothaarsteig viert dit jaar haar 20e verjaardag. Daarmee is het een van de eerste goed bewegwijzerde wandelroutes in het Sauerland. In de afgelopen 20 jaar is de route flink ontwikkeld. Zo is route is voorzien van prachtige bankjes, stoelen en picknick plekken. Sommige van deze rustplekken hebben zelfs hangmatten of schommels. Hierdoor behoort deze wandelroute nu tot de mooiste van het Sauerland en zelfs van heel Duitsland!

Om al dat moois goed vast te kunnen leggen, staan op de verschillende fotogenieke locaties grote houten lijsten. Hierdoor kan je de natuur perfect vastleggen! Of klim zelf in één van de lijsten en laat iemand anders de foto maken.

Wandelroute voor alle zintuigen

Het motto van de Rothaarsteig is ‘wandelroute voor de zintuigen’. En eigenlijk zegt dat ook precies genoeg over deze wandelroute. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. Je wandelt door natuurrijke bossen, langs kabbelende beekjes en stromende rivieren. Ondertussen geniet je van de geluiden en geuren uit de continue veranderende natuur.

De Rothaarsteig kan het hele jaar bewandeld worden en ieder seizoen heeft haar eigen charme.
In de lente geniet je van bloesem- en bloemenpracht terwijl de natuur uit haar winterslaap ontwaakt. In de zomermaanden beleef je het heerlijke weer en de immense kleurenpracht van de bossen. En in de herfst is route gehuld in de mooiste herfstkleuren en voorzien van vallende bladeren, paddenstoelen. Daarbij biedt de herfst de meest heldere uitzichten.

Natuurlijk hoef je gehele route niet in een keer te af te leggen. Je kan ervoor kiezen om de 8 etappes over verschillende jaargetijden te verspreiden. Zo geniet je van alle seizoenen op de Rothaarsteig!

Aanreizen naar de Rothaarsteig wandelroute in Duitsland

Het startpunt van de Rothaarsteig wandelroute ligt in Brilon, in Sauerland. Brilon is een historische stad, die zeker een (kort) bezoek waard is. Brilon is bereikbaar met het openbaar vervoer (bijvoorbeeld met de trein naar Duitsland), met de bus en uiteraard met de auto.

Je kan je auto voor langere tijd parkeren op parkeerplaats Contipark in de stad. Vergeet je wandelschoenen niet mee te nemen 😉