Vintgar kloof Slovenië: mooie wandeling door de natuur

De Vintgar kloof in Slovenië is zonder twijfel de mooiste kloof die het land te bieden heeft. Deze kloof is gelegen op slechts 12 minuten rijden van het immens populaire meer van Bled. De Vintgar kloof is een must visit voor wandelaars. In de eerste plaats omdat de kloof bomvol natuur is, maar ook omdat ze verkoeling biedt op warme zomerdagen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, toegankelijkheid, wandelmogelijkheden en andere praktische informatie over de Vintgar kloof.

Vintgar kloof Slovenie
Vintgar kloof is de mooiste kloof van Slovenie.

Het ontstaan van de Vintgar kloof

De Vintgar kloof is over een periode van honderden jaren ontstaan door de Radovna rivier. Deze rivier stroomt al miljoenen jaren door de Julische Alpen en heeft geleidelijk aan een indrukwekkende kloof van 1,6 kilometer lang uitgesleten. Op sommige plekken is de kloof wel 250 meter meter diep. Het water van de Radovna rivier stroomt nog altijd door de kloof heen.

De eerste wandelpaden door de kloof

De eerste wandelpaden in de Vintgar kloof zijn al in 1800 aangelegd door Jakob Žumer en Benedikt Lergetporer. De twee mannen waren zo onder de indruk van de Vintgar kloof dat ze wandelpaden aanlegden om de kloof te kunnen openen voor bezoekers. In 1893 werd de Vintgar kloof officieel geopend voor wandelaars. Ondertussen zijn we vele restauraties verder en is de kloof één van de grootste trekpleisters voor wandelaars in Slovenië.

Toegang tot de Vintgarkloof en routes

De Vintgar kloof is snel te bereiken vanuit het meer van Bled (met de auto). De kloof beschikt over twee ingangen, je kan dus kiezen hoe je door de kloof heen wandelt.

Wandeling en duur

De wandelroute door de Vintgar kloof is niet zo lang en duurt ongeveer 30 minuten. De houten wandelpaden, loopbruggen en trappen zijn goed onderhouden. Een goede conditie en goede wandelschoenen zijn wel aan te raden voor een bezoek aan de kloof. Ondanks de korte wandeling, kan je het beste twee uur uit trekken voor een bezoek aan de kloof, zodat je voldoende tijd hebt om te genieten van de omgeving, iets te eten en foto’s te maken.

Eten en drinken in de Vintgar kloof Slovenie

Langs de Vintgar kloof zijn er verschillende locaties waar je iets kunt eten, drinken of gebruik kunt maken van het toilet. Bij beide ingangen van de kloof vind je kleine kiosken waar je snacks en drankjes kunt kopen. Bij de Šum waterval aan het einde van de kloof zijn er ook twee restaurants waar je kunt genieten van een maaltijd.

Wandelen of fietsen rondom de kloof

De wandeling door de kloof is relatief kort, maar ook de omgeving rondom de Vintgar kloof is een bezoek waard. Er zijn ook fietsverhuurlocaties in de buurt waar je fietsen kunt huren om de omgeving te verkennen. De wandelmogelijkheden en fietsmogelijkheden zijn duidelijk aangegeven.

Entree en openingstijden Vintgar kloof Slovenie

Voor een bezoek aan de Vintgar kloof moet je entree betalen. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar, variërend van 1 euro tot 10 euro. De prijzen variëren afhankelijk van de leeftijd en het seizoen. Houd er rekening mee dat de openingstijden van de kloof kunnen variëren, dus het is raadzaam om de officiële website te raadplegen voordat je vertrekt.

Kleding en Schoenen

Het is aan te raden om goede wandelschoenen te dragen tijdens je bezoek aan de Vintgar kloof. Het pad kan glad zijn, vooral bij regenachtig weer, dus het is belangrijk om goede grip te hebben. Het weer in de Alpen kan snel veranderen, dus het is ook verstandig om een regenjas mee te nemen.

Jouw wandeling door de Vintgar kloof plannen

De Vintgar kloof is is de mooiste kloof van Slovenië, die wil je als wandelaar dus niet missen als je het land bezoekt. De kloof is te bezoeken vanaf het voorjaar, tot de herfst. Zorg voor goede wandelschoenen en neem eventueel stokken mee. Voor actuele openingstijden en prijzen kijk je op de website.