10x waarom wandelen gezond is

Vandaag kwam het weer naar voren in het nieuws: wandelen is gezond. Dit is natuurlijk goed nieuws. Wandelen is heerlijk om te doen en die gezonde bijwerkingen pakken we graag mee. Maar wat maakt wandelen nou zo gezond? Maar liefst 10 redenen:

1. Je verbrand calorieën

Tijdens een wandeling verbrand je tussen de 5 en 8 calorieën per minuut. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar na een uur wandelen zijn dat er 300 tot 480! Het exacte aantal verbrandden calorieën is afhankelijk van leeftijd, gewicht en lengte.

2.Je bouwt conditie op.

Als je regelmatig gaat wandelen merk je al snel dat je steeds makkelijker en verder kan lopen. Door dagelijks te wandelen bouw je heel snel conditie op. Dit merk je ook bij andere inspannende activiteiten.

3. Wandelen is goed voor botten en spieren.

Tijdens het wandelen beweeg je dynamisch op een natuurlijke manier. Hierdoor blijven je botten en spieren gezond.

4. Wandelaars hebben een minimale kans op blessures

Wandelen is als sport niet blessuregevoelig. Je overbelast je gewrichten en spieren niet zo snel.

5. Betere zuurstofopname

Door veel te wandelen wordt het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen groter.

6. Wandelen helpt de ziekte van Alzheimer voorkomen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die veel bewegen, minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer. Het geheugen werkt ook beter na een wandeling.

7. Beter humeur

Neerslachtige gevoelens, stress en angstgevoelens nemen af door te wandelen. Onderzoekers toonde aan dat angstgevoelens met 50% afnemen door te wandelen. Dat wordt nog eens verhoogd wanneer mensen in de zon wandelen. Bijvoorbeeld op Ibiza of Mallorca.

8. Goede spijsvertering

Door het wandelen worden de organen gemasseerd en in beweging gebracht. Dit is goed voor de spijsvertering. Mensen die regelmatig wandelen hebben minder last van vervelende darmklachten als verstopping.

9. Een betere nachtrust

Na lichamelijke inspannen genieten mensen van een betere nachtrust. Slaap je slecht? Probeer dan een dagelijkse wandeling in te lassen. Wandelen is goed voor je biologische klok waardoor je beter zal gaan slapen.

10. Mentale balans en rust

Iedere wandelaar weet dat wandelen mentale rust geeft. Het schept ruimte in je hoofd. Dit is ook precies de reden dat wandelen voor sommige mensen als verslavend voelt. Ze voelen zich lichter en blijer na een wandeling.